İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf KOÇ, Şube Müdürümüz Hasan DELİBEY ile birlikte Edremit Anadolu Lisesine giderek öğleye doğru düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları'na katılıp fuarın açılışını yaptılar. İlçemizde düzenlenen fuarların bu yılki son sergisinin açılış törenine ayrıca okul/kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Fuarın açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Özgür Yenigökçe: "İlim Çin'de bile olsa gidip alınız, diyen bir Peygamber'in ümmeti, hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir, diyen büyük liderin işaret ettiği hedef doğrultusunda yılmadan yorulmadan bilimle uğraşmak zorundayız. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği amaç olan çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkabilmenin yegâne yolu budur. Zaman zaman Batılı kaynaklar bizleri göçebe, bilim ile uğraşmayan bir millet gibi göstermeye çalışsa da İbn-i Sina, Ali Kuşçu, Farabi, Piri Reis ve daha nice büyük bilim adamları Türk milletinden çıkmıştır. Bugün Batı'nın ulaşmış olduğu bilimsel seviyenin temelleri bize aittir. Gençliğimiz eminim ki bunları bildikçe daha büyük bir istek ve şevkle çalışarak daha büyük bilimsel çalışmalara imza atacaktır. Bilim fuarları öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan öğrenme metotlarından biridir. Bilim fuarları, genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp, birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyişini fark etmelerini sağlar. Açılışını yapacağımız fuarımızda 45 öğrencimiz ve 17 danışman öğretmenimiz 21 projeyle özverili çalışmalarını ortaya koydular. Öğretmen ve öğrencilerin gayretli çalışmaları ile ortaya çıkan bu projelerin bilim ve teknikte yeni buluşlara kapı aralamasını temenni ediyoruz. Bu fuarda çeşitli çalışmalarını sergileyen gençlerimiz ileride inşallah ülke yararına olacak büyük buluşların mimarı olabilirler. Her biri birer bilim adamı olarak ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırabilir. Yeryüzünde hiçbir icat sıfırdan var olmamıştır. Her çalışmanın mutlaka öncesi bulunmaktadır. Eminim ki proje çalışmalarınızın her biri ileride başarılı çalışmalarınıza atılacak büyük imzaların ilk basamağıdır. Bilim Fuarının hazırlanmasında yürütücülük görevini yapan Matematik Öğretmenimiz Mehmet Keskin'e Müdür Yardımcımız Mehmet Kural'a danışman öğretmenlerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf Koç: "Genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyişini fark etmelerini sağlayan bilim fuarları, hayal gücü ile yaratıcılığın birleşmesine olanak sağlıyor. Bizler, geçmişte astronomiden matematiğe, tıptan coğrafyaya birçok bilim dalında çok önemli başarılara imza atmış bir medeniyetin mirasçılarıyız. İlçemiz, TÜBİTAK çalışmalarında gösterdiği başarıyla bu mirasa sahip çıkıyor. Bilimsel çalışmalarda yeni ufuklar açacak bu tür bilim fuarlarının ilçemizde de düzenlemiş olması öğrencilerimiz ve okullarımız açısından çok faydalı ve gelecek adına ümit verici. 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'nın düzenlenmesinde emeği geçen tüm öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve idarecilerimizi tebrik ediyorum." dedi.
Protokol üyelerinin açılış kurdelesini kesmesinin ardından davetliler stantları inceledi. 45 öğrencinin 17 danışman öğretmen rehberliğinde hazırladığı 12 araştırma, 5 inceleme ve 4 tasarım projesi olmak üzere birbirinden ilginç toplam 21 proje görevli öğrenciler tarafından tanıtıldı.
Araştırma türünde Biyoloji alanında Besi Ortamında İlave Zeytin Sütünün E.coli Üzerindeki Antibakteriyel Özelliğinin İncelenmesi, Çocuk Hastalıklarında Antibiyotik Yerine Propolis, Çevre Kirliliği Sorunlarının Başlarında Gelen Zeytin Karasuyunun Değerlendirilmesi Amacıyla Fesleğen Bitkisi Üzerindeki Etkileri, Ph Değerinin Bitkilerin Büyümesindeki Rolünün Araştırılması, Gazlı İçeceklerin Dişlere Etkisi, Radyasyonun Bitkilerin Gelişimi Üzerindeki Etkisi projeleri, Matematik alanında Scutoid'in Günlük Yaşamdaki Örneklerin İncelenmesi projesi, Coğrafya alanında Arıcıların Diliyle Küresel Isınma: Kıyameti Hissediyorlar projesi, Dil ve Edebiyat alanında Deyimler Yanlış Anlaşılmasın projesi, Psikoloji alanında Ortaöğretim Öğrencilerinin Depresyon Belirtilerine Yönelik Farkındalık Düzeylerinin İncelenmesi, Çizgi Filmlerin Çocuk Psikolojisi Üzerindeki Etkilerine Yönelik Öğretmen Görüşlerinin Araştırılması projeleri, Kimya alanında Sabun ve Zeytinyağının Cildimizin Parlaklığı Yumuşaklığı ve Nemi Üzerindeki Etkileri projesi; İnceleme türünde Biyoloji alanında Deniz Yosununun Elde Edilen Yeni Nesil Gübrenin Çimlenme ve Bitki Gelişimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi, Küçük Havuçtaki Büyük Mucizeler, Deniz Derinliğinin Deniz Canlılarının Evrimi Üzerindeki Etkisi projeleri, Tarih alanında Gez Gör Kurşunlu Cami'yi projesi, Dil ve Edebiyat alanında Ata Mirasının İzinde: Gagavuz Türkçesi ile Türkiye Türkçesinin Yapı ve Kelime Benzerlikleri Açısından Karşılaştırılması projesi; Tasarım türünde Teknoloji Tasarım alanında Yeni Nesil Görme Sanatı, Zeytan, Kaybolan Eşyaları Bulmak projeleri, Fizik alanında Maglev Trenlerinin Çalışma Prensibinin Modellenmesi projeleri davetlilerden büyük ilgi gördü.
Öğrencilerin sundukları müzik dinletisi fuara ayrı bir hava kattı. Protokol üyelerine TÜBİTAK hatırası verildi. Topluca çektirilen hatıra fotoğrafıyla açılış töreni sona erdi.